Offa’s Dyke Path: Dag per dag

Offa’s Dyke Path: Een korte introductie https://wp.me/p6mTIY-3i

Dag 1: Prestatyn – Bodfari https://wp.me/p6mTIY-3v

Vanuit het kuststadje Prestatyn is het al snel klimmen naar ongeveer 250 meter. Daarna volgen vooral passages met groene velden en weilanden, waarbij er af en toe gezelschap van koeien, schapen en de occassionele lama komt. Het gaat op en neer tot in het kleine dorpje Bodfari, aan de voet van de Clwydian range.

Dag 2: Bodfari – Llanferes https://wp.me/p6mTIY-3I

Op dag 2 wandel je de hele dag in area of outstanding natural beauty, de Clwydian range, een opeenvolging van heuvelkammen die schommelen tussen de 450 en 550 meter. De verzichten, met de typische paarse heidebegroeiing, zijn het continue klimmen en dalen meer dan waard.

Dag 3: Llanferes – Llangollen https://wp.me/p6mTIY-3V

De dag begint met de laatste uitlopers van de Clwydian range, drie heuvels van ongeveer 450 meter. Daarna daalt het pad richting het kleine dorpje Llandegla, waar niet veel verder de weg door een bos loopt. Eens het bos uit, kom je terecht in een kleurrijke heide omgeving. Een kleine passage op een asfaltbaan leidt naar de mooie en spannende Eglwyseg crags, puinhellingen met zich op de Dee vallei. Het is daarna nog een uurtje wandelen tot in het stadje Llangollen.

Dag 4: Llangollen – Chirk https://wp.me/p6mTIY-4b

Relatief korte etappe. De eerste twee kilometers wordt de Panorama Walk, een weg met zicht op de Dee vallei gevolgd. Daarna gaat het via Trevor Hall wood naar het befaamde Pontcysyllte aquaduct, dat deel uitmaakt van het kanaal van Llangollen. Het pad volgt dit kanaal tot het terug meandert doorheen groene weilanden. Daar wacht Offa’s Dyke de wandelaar op, net als verzichten op Chirk castle.

Dag 5: Chirk – Llanymynech https://wp.me/p6mTIY-4m

Verkorte etappe door weersvoorspellingen. Daardoor worden er enkele heuvels overgeslagen en wordt er gestart aan een oude renbaan. Van daaruit gaat het naar een bos, mét veel dyke, en daarna via twee kleine beklimmingen, waaronder naar een oude groeve, nu een natuurreservaat, naar Llanymynech, een dorpje dat doorkruist wordt door de grens tussen Engeland en Wales.

Dag 6: Llanymynech – Welshpool https://wp.me/p6mTIY-4w

Een rustige overgangsetappe die lichtjes werd bemoeilijkt door regenval. Het pad loopt een tijdje langs het Montgomery Canal, om vervolgens gedurende een kleine 10 kilometer door weiden en velden te gaan, waarop je op de Dyke kunt wandelen. Het is er wel opletten geblazen voor koeien. Eens je voorbij Pool Quay komt, neem je opnieuw het kanaal. Wie verder gaat dan de eindhalte (Buttington) kan Welshpool en zijn mooi kasteel Powis Castle bezoeken.

Dag 7: Welshpool – Montgomery https://wp.me/p6mTIY-4G

Ook vandaag geen grote beklimmingen. Het eerste stuk gaat opnieuw langs het kanaal, om daarna door de graanvelden naar de heuvel van de dag, Beacon Hill, te gaan. Na het dalen kom je in Leighton Estate, een bos met fazanten aan. Dit bos leidt naar het kleine dorpje Kingswood & Forden. Het tweede deel volgt vooral velden en weiden, en nog een beperkt slagveld, voor je van het pad kunt afwijken en naar het pittoreske dorpje Montgomery kunt.

Dag 8: Brompton Crossroads – Knighton https://wp.me/p6mTIY-4Q

Op deze laatste wandeldag van onze reis gaat het serieus op en neer, langs de zogenaamde switchbacks van de Shropshire hills. Het voordeel is dat je mooie vergezichten krijgt, vaak zelfs met Offa’s Dyke als metgezel, het nadeel is dat je knieën na een tijdje serieus afzien. Maar het is in ieder geval een mooi en passend slotstuk van een fantastische wandelreis.