StreekGR Groene Gordel rond Brussel

Etappe 1: Halle – Groenendaal https://wp.me/p6mTIY-8r

Het startpunt van deze wandeling door de groene gordel rond Brussel begint aan de basiliek van Halle en gaat via deelgemeente Buizingen naar mooie landschappen en interessant erfgoed in Beersel. Het pad gaat zo verder naar Sint-Genesius-Rode, waar de GR het Zoniënwoud induikt. De eindhalte van deze eerste etappe is het station van Groenendaal.

Etappe 2: Groenendaal – Kortenberg https://wp.me/p6mTIY-8E

Het eerste stuk van deze tweede etappe brengt ons opnieuw naar het Zoniënwoud, waar we eventjes blijven tot we in Jezus-Eik aankomen. Daarna volgt het geografisch arboretum en het park van Tervuren, met diverse verwijzingen naar het koloniale verleden. Via de Voer, een kleine waterloop, gaat het naar de deelgemeenten Vossem en Moorsel. We beslissen nog verder door te gaan en via het dal van Leefdaal, met zicht op Leuven en een passage over de E40 gaan we naar Everberg en ten slotte naar Kortenberg, waar nog enkele Art Nouveau en Deco villa’s te bewonderen zijn.

Etappe 3: Kortenberg – Eppegem https://fromtheseatothelandbeyond.wordpress.com/2021/07/14/etappe-3-kortenberg-eppegem-17-km/

Meteen na het verlaten van Kortenberg komt je in de buurt van de luchthaven van Zaventem, waardoor de vliegtuigen relatief kort boven je hoofd schuren. Vervolgens gaat het door kleurrijke velden naar enkele gehuchten. De GR volgt drie bossen, het Hellebos, het Snijsselbos en het Moorbos. We passeren aan de kerk van Elewijt en het Steen, beter bekend als het Rubenskasteel. Na een passage langs een modderig stukje, waar enkele fietsers kennismaken met wat plassen, gaat het naar de Zenne, waar we met zicht op de ruïne van de oude sluistoren onze etappe beëindigen in Eppegem.

Etappe 4: Eppegem – Mollem https://fromtheseatothelandbeyond.wordpress.com/2021/09/14/etappe-4-eppegem-mollem-26-km/

Even buiten Eppegem wandel je langs de Oude Zenne richting industriegebied, met de befaamde Verbrande Brug. Het hoogtepunt van de etappe is ongetwijfeld Grimbergen, met z’n oude molens, abdijkerk en donjon. Na de groene uitlopers komt de GR aan in Meise, waar er vooral opzienbarende villawijken zijn. Brussel is in de verte een metgezel, terwijl er nog enkele kleinere dorpjes volgen. Op het einde begint de weg meer te glooien, een vroege hint naar de komst van het Pajottenland.

Etappe 5: Mollem – Sint-Kwintens-Lennik https://fromtheseatothelandbeyond.wordpress.com/2022/07/23/etappe-5-mollem-sint-kwintens-lennik-26-km/

Deze voorlaatste etappe gaat nog eventjes verder langs de Brabantse kouters. Op de grens tussen Asse, Opwijk en Merchtem ga je door enkele mooie stukjes natuur in Paddenbroeken en het onverwacht aangename Kravaalbos. Onze wandeltoch wordt even opgeschrikt door een rookpluim die ons vergezeld naar de gehuchten Asbeek en zo naar Ternat. Daar gaat het van kerk naar kerk en dorpskern naar dorpskern. Gaandeweg gaat het richting het Pajottenland en wordt het parcours wat heuvelachtiger. De etappe eindigt in Lennik, waar Sint-Martens- en Sint-Kwintens-Lennik elkaar opvolgen.

Etappe 6: Sint-Kwintens-Lennik – Halle

De laatste etappe geeft nog een best of van het moois dat het Pajottenland te bieden heeft. Het begint aan het plein van Sint-Kwintens-Lennik. Van daaruit krijg je meteen het karakteristieke glooiende landschap. De GR voert langs het impressionante kasteel van Gaasbeek en zo naar verschillende deelgemeenten van Sint-Pieters-Leeuw, met de 300 meter hoge VRT-zendmast op de achtergrond. Ook het kasteel van Coloma met bijhorend park (zonder rozen) wordt aangesneden om ten slotte via de velden van Sint-Pieters-Leeuw en Stroppen in het centrum van Halle en de basiliek te eindigen.