GR 21: Albasten Kust

Wat: https://fromtheseatothelandbeyond.wordpress.com/2021/08/29/gr-21-een-introductie/

De GR 21 maakt deel uit van de wandelroute langs de Normandische kust. Het is vooral gekend vanwege z’n witte kliffen. Het is een afwisselden wandelroute tussen Le Havre en Le Tréport.

Proloog: Le Havre https://fromtheseatothelandbeyond.wordpress.com/2021/09/05/proloog-brussel-le-havre/

Onze reis begint in Le Havre, een stad die tijdens de tweede wereldoorlog verwoest werd en heropgebouwd met de hulp van een Belgische architect. Le Havre is een modernistische stad, met een eigenheid, maar heeft ook een kiezelstrand en een museum met heel wat impressionisten in de aanbieding.

Etappe 1: Montivilliers – Villainville https://fromtheseatothelandbeyond.wordpress.com/2021/10/30/dag-1-montivilliers-villainville/

Vanuit Le Havre nemen we de trein naar Montivilliers, waar we na een kort bezoek beginnen aan onze tocht op de GR 21. De eerste etappe is de enige waar we niet kunnen genieten van de zee. Wel krijgen we een landschap vol weiden, akkers en velden. Af en toe is er ook een oude spoorlijn of een watertoren te bespeuren. Het meest spectaculaire gedeelte komt echter op het einde, met een gevaarlijk drukke weg.

Etappe 2: Villainville – Étretat https://fromtheseatothelandbeyond.wordpress.com/2021/11/11/dag-2-villainville-etretat/

Een korte wandeling die opnieuw naar de kust voert. Het eerste deel begint opnieuw met velden en weiden, waarna eventjes een stuk door een aangenaam bos volgt. Na het leuk dorpje Le Tilleur is het nog een korte wandeling door de velden om aan de befaamde kliffen van Étretat, vereeuwigd door Monet en heel wat andere schilders, te komen. Het is een prachtige natuurlijke omgeving met een druk strand.

Etappe 3: Étretat – Fécamp https://fromtheseatothelandbeyond.wordpress.com/2021/11/21/dag-3-etretat-fecamp/

Voor het eerst gaat de GR21 zo goed als volledig langs de kust. En door het mooie klifpadje aan het begin, negeren we zelfs onbewust een deel dat de zee even achter zich laat en blijven we door de mooie natuur wandelen. Er zijn vandaag ook twee gezellige dorpjes, waarvan vooral Yport charmeert. Na het betere klim- en afdaalwerk komen we aan in Fécamp, een stadje met jachthaven en een stukje Normandische topgeschiedenis.

Etappe 4: Fécamp – Sassetot-le-Mauconduit https://fromtheseatothelandbeyond.wordpress.com/2022/01/08/dag-4-fecamp-sassetot-le-mauconduit/

Net als de dag ervoor klimt het pad meteen aan het begin naar een kapel die de heuvel overschouwt, met daarnaast ook nog een vuurtoren en wat bunkers in de aanbieding. Een stuk naast wat windmolens brengt ons naar enkele minder interessante dorpjes, maar even later ook een geweldig panorama. We werden getergd door vreselijke ondergrond, maar daarna ging het door de velden naar Les Grandes Dalles. Daarna was het nog een dikke twee kilometer naar onze plek van overnachting.

Etappe 5: Sassetot-le-Mauconduit – Saint-Valéry-en-Caux https://fromtheseatothelandbeyond.wordpress.com/2022/01/16/dag-5-sassetot-le-mauconduit-saint-valery-en-caux/

De eerste van een tweeluik boven de 26 kilometer. Na wat klimmen en dalen tussen les Grandes en Petites Dalles gaat het even weg van de kust om opnieuw naar het water te gaan in Veulettes-sur-Mer, met z’n kustriviertje en educatief pad rond wereldoorlog II. Daarna wordt er een lus gedaan rond een kerncentrale, die helaas minder boeiend is en eindigt in een schijnbaar eindeloos stuk van 5 kilometer doorheen de velden. Gelukkig kan Saint-Valéry-en-Caux op de stormachtige vooravond charmeren.

Etappe 6: Saint-Valéry-en-Caux – Quiberville https://fromtheseatothelandbeyond.wordpress.com/2022/01/23/dag-6-saint-valery-en-caux-quiberville/

Dit is de langste wandeldag op onze GR 21. Vanuit Saint-Valéry-en-Caux gaat het omhoog, met een korte passage door wat velden en een klein windmolenpark. Vandaag zijn er heel wat mooie dorpjes, zoals Manneville-ès-Plains, met z’n Normandische cottages en Veules-les-Roses, met z’n watermolens en de kortste rivier van Frankrijk. Van daaruit gaat het nog naar het kustplekje Saint-Aubin-sur-Martin, met kleurrijke cabines. Het laatste rustpunt is het kapelletje gewijd aan Saint-Julien. Daarna is het dalen naar Quiberville, een kleine badplaats.

Etappe 7: Quiberville – Dieppe https://fromtheseatothelandbeyond.wordpress.com/2022/02/12/dag-7-quiberville-dieppe/

Deze laatste dag presenteert nog enkele mooie landschappen en dorpjes. Vanuit Quiberville gaat het door een bos naar een vuurtoren. Daarna volgt Varengeville-sur-Mer, met z’n klein kerkje met glasramen gemaakt door Georges Braque, die hier ook begraven ligt. De GR daalt naar een mooi plekje tussen de kliffen om vervolgens terug te stijgen en te dalen naar Hautot-sur-Mer. Het laatste stukje voert via de buitenwijken naar Dieppe.