GR 221 (Mallorca): Dag per dag

GR 221: Een korte samenvatting https://wp.me/p6mTIY-4Z

Dag 1: Pollença – Lluc https://wp.me/p6mTIY-5c

Op deze eerste dag verlaat je het gezellige stadje Pollença en neem je de middeleeuwse weg naar Lluc. Je klimt van 50 naar 700 meter, via kronkelende paden, met zicht op enkele toppen van het Tramuntanagebergte, waarvan Puig Tomir het meest in het oog springt. Na een passage aan Binifaldó, waar het bezoekerscentrum van de Serra de Tramuntana ligt, passeer je langs twee colls, waarna je afdaalt naar de Refugi de Son Amer en het klooster van Lluc.

Dag 2: Lluc – Tossals Verds https://wp.me/p6mTIY-5z

De refugi van Son Amer wordt verlaten met zowaar een hele reeks wolken als gezelschap. Eerst klim je in een bos, tot de boomgrens bereikt is en je nog hoger gaat via een sneeuwtrappenpartij, de ses Voltes d’en Galileu. Je ziet enkele indrukwekkende sneeuwhutten en komt op de hoogste colls van de hele wandeling (Coll des Prat en Telègraf). Daarna daal je terug via een puntig pad, tot je in de afgelegen refugi van Tossals Verds bent.

Dag 3: Tossals Verds – Sóller https://wp.me/p6mTIY-5R

Waarschijnlijk een van mijn favoriete wandeldagen aller tijden. Vanuit het groene Tossals Verds ga je via het hoge pad naar de twee enige meren van Mallorca, waar je naast het meer van Cúber wandelt. Van daaruit is het nog een kleine honderd meter stijgen naar de Coll de l’Offre, waar je zicht hebt op de baai van Sóller. Daarna daal je 800 meter, onder andere via de indrukwekkende camí de Barranc de Biniaraix. Nog enkele kilometers later kom je aan in Sóller, een van de meest bezochte en gewaardeerde stadjes in Mallorca.

Dag 4/5/6: Sóller en omstreken https://wp.me/p6mTIY-6c

We bleven enkele dagen in Sóller en konden zo het stadje en de omstreken verkennen. De eerste dag bleven we in Sóller zelf, waar we onder andere het natuurhistorisch museum en botanische tuin. De twee andere dagen gebruikten we om een mooie wandeling naar Port de Sóller en naar Fornalutx, een klein dorpje met smalle, steile steegjes in de Sóller vallei, te maken. Daar zagen we ook nog onder andere een kapel gezet door een leerling van Gaudí.

Dag 7: Sóller – Deià https://wp.me/p6mTIY-6r

Op deze 7de dag doen we een eerder korte route van Sóller naar Deià. Niet via het officiële pad, dat hadden we al enkele dagen eerder gedaan, maar wel via een alternatief dat ons naar de eenzame boom brengt, waar we in de buurt in een omgebouwde finca kunnen genieten van fruitsap met zich op de bergen. Vervolgens dalen we, met zicht op zee, tot we het in het prachtige Deià aankomen.

Dag 8: Deià – Esporles https://wp.me/p6mTIY-6E

Deze 8ste en laatste dag voert ons naar een van de hoogtepunten van de GR 221. De Cami de s’Arxiduc, een pad dat 800 meter hoog werd uitgehouwen voor de Habsburgse aartshertog Ludwig Salvator, een liefhebber van natuur en Mallorca, en geweldige uitzichten biedt op Deià, het Tramuntana-gebergte en Valldemossa, onze volgende bestemming. Dit is opnieuw een pittoresk kunstenaarsdorpje. Na Valldemossa houdt de bewegwijzering even op. Er volgen nog twee kleine beklimmingen naar ongeveer 700 meter hoog. Daarna daalt het pad en volg je nog een goed uur een asfaltbaan naar Esporles.