Beara Way

De Beara Way is een wandelroute in Ierland die voornamelijk door de heuvels en bergen op het schiereiland gaat.

Introductie: https://fromtheseatothelandbeyond.com/2022/08/21/beara-way-een-introductie/

Proloog: Brussel – Dublin – Cork https://fromtheseatothelandbeyond.com/2022/08/27/proloog-brussel-dublin-cork/

Beara Way-proloog: Cork – Glengarriff https://fromtheseatothelandbeyond.com/2022/09/04/beara-way-proloog-cork-glengarriff/

Dag 1: Glengarriff – Adrigole https://fromtheseatothelandbeyond.com/2022/10/08/etappe-1-glengarriff-adrigole/

De eerste dag begint met een stuk weg uit het dorp en naar Glengarriff Woods Nature Reserve. Na een tijdje gaat het de heuvels in en klim je naar de Sugarloaf Mountain, het hoogste punt van de Beara Way, met kort daarna een afdaling naar een meer. Het pad wordt dan ietsje moeilijker begaanbaar, met een lastige afdaling op losliggende stenen. Na een laatste stukje bos, kom je aan in Adrigole.

Dag 2: Adrigole – Castletownbere https://fromtheseatothelandbeyond.com/2022/11/06/etappe-2-adrigole-castletownbere/

Op de tweede dag zorgt onze taxichauffeur voor een shortcut. We slaan wat asfalt over maar krijgen een pittige klim in de plaats. Het leidt naar een geweldig mooi, maar uitdagend pad. De hitte (het klimt boven de 35 graden) en gebrek aan schaduw maken het uitdagend. Maar de ruwe (Ierse) bergen met de occasionele beekjes en riviertjes maken veel goed. Na een laatste klim, gaat het richting Castletownbere en zee, via gravel- en graspaden met veel schapen.

Dag 3: Bere Island https://fromtheseatothelandbeyond.com/2022/12/04/etappe-3-bere-island/

Op wandeldag drie gaat het niet van punt A naa B maar nemen we de ferry om een luswandeling te doen op Bere Island. Hoewel niet al te groot heeft het wel een prachtige natuur en enkele bezienswaardigheden. Het begint met een vuurtoren waar de schapen schuilen voor de hitte. Daarna gaat het naar de ruïne van een Napoleonic signal tower. Ten slotte is het nog dalen en klimmen naar het hoogste punt en vervolgens dalen met zicht op een martello toren en een standing stone.

Dag 4: Castletownbere – Eyeries https://fromtheseatothelandbeyond.com/2023/01/14/etappe-4-castletownbere-eyeries/

Op de 4de wandeldag kozen we voor de kortere wandelroute, die weliswaar nog steeds erg de moeite was. Net buiten Castletownbere bezochten we de Derrenataggart West Stone Circle. Daarna gaat het via een gravelpad naar een graspad door de heuvels. Het zadel is mooi wandelen, maar uitdagend, met veel putten en bulten. We dalen door weide en daarna door heide om zo te eindigen in het kleurrijke Eyeries.

Dag 5: Eyeries – Lauragh https://fromtheseatothelandbeyond.com/2023/02/19/etappe-5-eyeries-lauragh/

De langste etappe en waarschijnlijk ook de mooiste. Vanuit Eyeries gaat het naar en langs een mooie kustlijn, met onder andere ook een ruïne. Een asfaltpad voert naar een baai en vervolgens naar Lough Fadda, een lang en smal meer. Daarna volgt een passage met wilde heide en zicht op de oceaan. Er wordt afgedaald naar Ardgroom. Daarna volgen nog enkele klimmetjes en afdalingen. Het voorspelde onweer nadert met elke kilometer, waardoor we ietsje vroeger van het pad afgaan.

Dag 6: Lauragh – Kenmare https://fromtheseatothelandbeyond.com/2023/03/08/dag-8-lauragh-kenmare/

Op deze laatste dag krijgen we een carpool om een groot stuk asfalt te vermijden. Zo worden we aan de voet gezet van de Knockagarrane Mountain. In de afdaling maak ik een onzachte smak. Daarna gaat het tussen enkele meertjes door, langs de Uragh Stone Circle en met zicht op een (quasi volledig opgedroogde) waterval. We nemen nog een laatste klim en een technische afdaling, waarna het even later via een asfaltweg naar onze eindbestemming Kenmare gaat.